Husköpet är ett av livets största händelser 

Många av oss kommer någon gång under sitt liv att köpa ett hus. Detta är faktiskt en av de största och viktigaste händelserna i livet och därför är det viktigt att det blir rätt. Man bör även komma ihåg att ett husköp inte bara innebär att man nu fått ett nytt hem, utan också att man måste vara förberedd för de kommande åren där ekonomi, livsstil, och ambitioner kan förändras.

I korthet är det alltså värt att lägga tid och energi på att se till att denna enorma investering är rätt för dig. Och även om den inte är det ännu så bör du iallafall bestämma vilka förändringar som måste ske innan den kan bli det.

När vi funderar på att köpa vårt första hem eller att flytta in i en annan fastighet fokuserar vi ofta på hur mycket pengar vi behöver, vilken typ av lån som skulle fungera bäst för oss eller om vi ska köpa ett nybyggt eller äldre hus. Det är lätt att försumma den känslomässiga sidan av att köpa ett hem och glömma bort vad som skulle göra oss riktigt lyckliga. Så kom ihåg att det är ditt hus och att det ska vara en plats där du känner dig bekväm och kan njuta fullt ut.

Du kanske redan har valt ut ett hus som du gillar, eller så letar du fortfarande efter den rätta fastigheten. Oavsett hur din situation ser ut kommer vi i denna artikel dela med oss av några generella tips som vi anser att man bör ha koll på i samband med att man ska köpa hus.

Vilket elbolag ska du bli kund hos?

En av de första sakerna du som nybliven husägare kommer att stöta på är valet av elbolag. Det finns ett antal saker som du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilket företag du ska bli kund hos.

Fundera kring saker som t.ex om du bryr dig om att elen är grön, hur mycket el du tror att du kommer att använda varje månad, och om du vill ha ett rörligt eller fast elpris. Tycker du att detta är mycket att ha koll på? Isåfall är du verkligen inte ensam om det.

Som tur är så finns det onlinetjänster som kan hjälpa dig med hela processen, allt från att jämföra de olika alternativen på marknaden till att skicka dig vidare i rätt riktning när du väl hittat något som passar dig. Så för att hitta det bästa elbolaget behöver du helt enkelt bara jämföra på nätet, fundera igenom vilka krav du har, och därefter byta till det nya elbolaget.

Det är viktigt att få bra lånevillkor

Bostadslån är i princip ett krav för de allra flesta som vill köpa en egen bostad, och särskilt när det gäller hus som såklart kostar mer än en vanlig lägenhet generellt sett. Och när det gäller just lån så är det faktiskt en bra idé att göra på samma sätt som med val av elbolag, dvs att jämföra.

Många tenderar att kontakta sin lokala bank som de alltid har haft, för att sedan sitta i tråkiga diskussioner med de på banken om hur mycket man kan få låna, vilken ränta man ska få, och övriga lånevillkor. Detta är dock en långdragen och jobbig process som de flesta gärna slipper.

Vårt tips är därför att du kollar runt på nätet och jämför vilka lånevillkor olika banker och långivare erbjuder. Detta gör att du ökar sannolikheten att du hittar ett bra låneupplägg jämfört med om du bara hade tagit första bästa låneerbjudande från din nuvarande bank.

Hur mycket kommer ditt nya hem att påverka din månadsbudget?

När du köper ett hus blir du ansvarig för alla möjliga utgifter som inte ingår i det ursprungliga köpeskillingen, t.ex. serviceavgifter, räkningar för el och vatten, grundläggande hemförsäkring, kommunalskatt, och andra typer av kostnader som kan uppstå.

Du bör därför sätta dig ner och skriva ihop en budget. Skriv upp kostnader som du faktiskt vet att du har eller kommer få, och gör sedan olika prognoser och antaganden om vad du tror framöver. När du har koll på detta kommer du känna dig tryggare i att privatekonomin rullar på stabilt.

Lämna en kommentar