Är debitkort eller kreditkort bäst?

Vi lever i en tid då debit- och kreditkort är de vanligaste betalningsmedlen i stora delar av värden. I och med detta blir det också allt vanligare för människor att fundera på vilket typ av kort de vill ha.

Som du säkert är medveten om så finns det alltid fördelar och nackdelar med alla typer av produkter och tjänster – och det gäller även betalkort, så det är bäst att väga dessa olika aspekter mot varandra innan du fattar ditt beslut.

I den här artikeln kommer vi att undersöka skillnaderna mellan dessa två korttyper. Vi kommer titta på kostnader, för- och nackdelar och andra synsätt som förhoppningsvis kan hjälpa dig att göra ditt val lite lättare när det väl är dags att fundera kring detta.

Ta fram papper och penna för nu kör vi igång!

Vad är ett debitkort?

Ett debitkort, även kallat debetkort eller betalkort, är en typ av bankkort som du använder för att göra betalningar direkt från ditt bankkonto. Du kan också använda det när du tar ut pengar i en bankomat eller i affärer.

Detta fungerar alltså i korthet så att pengarna dras direkt från kontot när du gör en betalning. Om du inte har pengar på kontot så går inte betalningen igenom, och det finns ingen möjlighet att betala för köpet senare genom att använda ett sådant här kort.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalkort som gör det möjligt för dig att köpa produkter och tjänster med lånade pengar. Kortet fungerar som så att när du gör ett köp så uppstår en skuld till den bank eller finansbolag som gett ut kreditkortet.

Du använder därmed inte dina egna pengar som du har på kontot vid tidpunkten då du gör köpet. Faktum är att du kan ha ett helt tomt konto och ändå använda kreditkort eftersom att du kreditkortet inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Istället betalar du för alla kreditkortsköp på en samlingsfaktura som brukar komma ett tag efter dina köp faktiskt skedde.

Vilka är skillnaderna?

Trots att debitkort och kreditkort har vissa likheter så går det inte att förneka att skillnaderna är desto fler. Låt oss därför ta en titt på några av dessa skillnader:

Kostnader för kortet

Debitkort är vanligtvis det billigaste alternativet eftersom pengarna dras direkt från ditt bankkonto. Kreditkort kräver däremot olika avgifter, som t.ex. ränta på det belopp hur har handlat för och en årsavgift för att du ska få ha kortet.

Handla för pengar du inte har

Med ett kreditkort kan du fortsätta att handla även om plånboken eller kontot är tomt. Med ett debitkort är du däremot tvungen att använda dina egna pengar vilket innebär att du helt enkelt inte behöver oroa dig för att spendera mer än vad du har.

Förmåner och bonusar

Kreditkorten erbjuder ofta extra förmåner och bonusar när du handlar. Det kan till exempel vara erbjudanden om återbetalning av pengar, reseförsäkringar och rabatter i olika affärer.

Detta är dock något som du inte kan ta del av om du använder dig av ett debitkort.

Hur ska man tänka?

På det hela taget finns det några tydliga skillnader mellan debit och kreditkort. Debitkort är vanligtvis billigare eftersom pengarna dras från ditt konto omedelbart, medan kreditkort tar ut ränta på det du handlar för.

Dessutom kan debitkort inte användas när du inte har några pengar, medan du kan spendera väldigt mycket mer pengar än vad du egentligen har med ett kreditkort. Som du kanske förstår krävs det därför lite mer av dig som kortägare om du väljer att skaffa ett kreditkort. Frestelsen att spendera mer än vad man har råd med kan vara väldigt stor, och därför passar inte kreditkort inte för alla.

En stor fördel med kreditkort är dock de förmåner och bonusar som du kan få. Detta är något som du som sagt inte kan ta del av om du använder ett debitkort.

Huruvida du ska tänka när kommer till att skaffa kreditkort eller debitkort är svårt att säga utan att veta hur din livssituation ser ut. Kan du kontrollera dina pengar, och har råd med att betala ränta på det du handlar? Om ja, då kanske kreditkort är något för dig. Men om svaret skulle vara nej så är kanske ett debitkort ett bättre val för dig.

Lämna en kommentar