Vad är ett kreditkort och hur fungerar det?

Det råder stor förvirring kring kreditkort. Många förstår inte vad de är, hur de fungerar eller varför de är så populära. Men som tur är så är många av dessa frågor väldigt lätta att svara på, och det är just det som vi kommer göra i denna artikel idag.

Genom att skaffa grundläggande kunskap gällande kreditkort kommer du ha mycket lättare att avgöra och fatta ett välgrundat beslut om huruvida kreditkort är något för dig eller inte. Ett första steg är att du hänger med oss i den här texten så ska vi förklara detta mer för dig!

Hur fungerar kreditkort?

När du har skaffat ett kreditkort fungerar det i korthet på samma sätt som när du använder ett vanligt bankkort. Kreditkortet kan användas på affärer, för transaktioner på nätet, i utlandsautomater och till och med för att betala räkningar.

Kreditgränsen för ett kreditkort är ett visst belopp som bestämmer hur mycket du maximalt kan vara skyldig utgivaren. En typisk kreditgräns är 100 000 kronor. Kortutgivaren betalar dina inköp om ditt kort inte har någon utestående skuld och inte har fått sitt maxbelopp.

Vid varje månadsslut sammanställs alla dina inköp som du gjort med kreditkortet. Dessa kommer sedan att skickas till dig i en samlingsfaktura. Du kan sedan välja om du vill betala av skulden helt och hållet eller i delbetalningar under några månader. Om du väljer det sistnämnda kommer du att debiteras ränta. Räntan beräknas från det datum då fakturan förfaller (förfallodagen) tills skulden är betald.

Om du vill lära dig mer om hur kreditkort fungerar i detalj så rekommenderar vi att du tar en titt på www.hittakreditkortet.se. Denna sajt är specialiserad inom detta ämne, och kommer kunna förklara allt på ett mycket bättre sätt än vad vi kan göra.

Vilka är riskerna med kreditkort?

När det gäller kreditkort finns det ett antal potentiella risker som konsumenterna bör vara medvetna om. Den kanske mest uppenbara risken är risken för att dra på sig för stora skulder.

Många människor använder sina kreditkort för att göra inköp som de normalt sett inte skulle ha råd med, vilket leder till att de måste betala höga räntor och dessutom försätter de sig i en väldigt dålig ekonomisk situation som är svår att hantera.

Dessutom använder många kreditkortsföretag aggressiva marknadsföringstaktiker som kan locka köpglada konsumenter att spendera med pengar än vad de har råd med. Med detta i åtanke det är viktigt att använda kreditkort på ett ansvarsfullt sätt och vara medveten om de potentiella riskerna. Om du inte kan kontrollera dina utgifter eller om du är orolig för att skuldsätta dig är kreditkort kanske inte rätt val för dig.

Vilka är fördelarna med kreditkort?

Trots riskerna finns det också ett antal fördelar att använda kreditkort. Den kanske mest uppenbara fördelen är att kreditkort kan ge dig ett bekvämt sätt att göra inköp, både fysiskt och online.

Dessutom kan kreditkort också hjälpa dig att bygga upp din kreditvärdighet, vilket är en avgörande faktor för din ekonomiska framtid. Ett bra kreditbetyg kan hjälpa dig att kvalificera dig för till exempel bolån, hyresavtal eller andra typer av abonnemang.

En annan fördel med kreditkort är att de kan ge dig skydd mot bedrägerier. Om du använder ditt kreditkort för att göra ett köp och varan aldrig kommer fram, kan du bestrida debiteringen hos din utgivare och på så sätt slippa betala för något som du aldrig fick. Denna typ av skydd finns inte om du betalar med kontanter eller ett vanlig debitkort (betalkort utan kredit).

Lämna en kommentar