Såhär använder du en cirkelsåg på bästa sätt

Om du vill skära i trä, metall eller plast som ett proffs måste du införskaffa dig en cirkelsåg. Det här kraftfulla verktyget kan snabbt och smidigt såga till raka snitt och är en maskin som passar alla – oavsett om du är en hemmafixare eller proffs.

Men för att du ska kunna använda detta verktyg dels på ett effektivt men framförallt säkert sätt är det viktigt att du vet hur den fungerar, vilka olika typer som finns tillgängliga och några generella säkerhetsåtgärder.

Vi ska därför ta en titt på hur du på bästa sätt använder en cirkelsåg.

Nu sätter vi igång!

Hur fungerar en cirkelsåg?

Cirkelsågen består av ett cirkulärt blad som är monterat på en elmotor. När sågen sätts igång snurrar bladet snabbt vilket gör det möjligt att skära genom flera olika material. Klingans djup kan justeras för att skapa olika typer av snitt, och särskilda klingor kan användas för att skära genom specifika material.

Med en cirkelsåg elimineras i princip behovet av en vanlig såg eftersom cirkelsågen kan göra utföra samma uppgifter som en vanlig såg kan, men på ett mycket effektivare sätt. En cirkelsåg kan därför vara ett bra hjälpmedel att införskaffa om man använder vanliga sågar.

De olika typerna av cirkelsågar

Det finns olika typer av cirkelsågar som är utformade för olika ändamål:

Byggsågar används för att klyva eller skära, och de är utformade som ett bord med bladet som sticker ut från bordsskivan.

Handhållna cirkelsågar är mer praktiska och flexibla, och de är bättre för precisionssågning.

Justeringssågar är stationära cirkelsågar som används för att justera snickeridetaljer, t.ex. träplankor och lister.

Bordscirkelsågar är optimala för att klyva längre brädor, och de ger bättre resultat för precisionssågning än handhållna cirkelsågar.

Viktiga säkerhetsåtgärder

Innan du använder en cirkelsåg finns det några säkerhetsåtgärder du bör vidta. För det första ska du alltid bära ögon- och öronskydd samt använda cirkelsågen på att ansvarsfullt och säkert sätt. Sågens blad är nämligen exponerat och kan orsaka allvarliga skador om det kommer i kontakt med den mänskliga kroppen.

För det andra bör du alltid bekanta dig med sågen och läsa tillverkarens bruksanvisningar noggrant. Se till att du vet hur du håller sågen på rätt sätt och hur du byter bladet. För det tredje, öva på en träbit du inte ska använda innan du börjar ditt projekt. Detta hjälper dig att få en känsla för sågen och undvika att eventuella olyckor.

Slutligen bör du alltid även dra ur kontakten eller plocka ur batteriet till sågen när du inte använder den -på så sätt undviker du att sågen startar oavsiktligt.

Nybörjartips du bör känna till

Är det så att det är nytt för dig att använda en cirkelsåg så är det inte konstigt om du känner dig lite nervös inför att använda denna maskin. Det kan upplevas som att det är mycket att tänka på och lära sig innan man kan använda cirkelsågen på bästa sätt och vi vet att detta är något som kan avskräcka vissa.

Men som tur är finns det webbplatser likt Hemmasnickarna som har omfattande nybörjarguider inom hemmasnickeri, och faktiskt även när det gäller just cirkelsågar. Du kan då läsa på ännu mer området och se till att du får bra koll på hur cirkelsågar fungerar och hur bör använda dem för optimala resultat.

Lämna en kommentar