Hur spelar man Yatzy?

Yatzy, det klassiska tärningsspelet, har under årtionden fört samman människor av alla åldrar och bakgrunder runt spelborden. Det är ett spel som kombinerar tur med skicklighet på ett väldigt roligt sätt, samtidigt som det också är ett grymt sätt att spendera tid med nära och kära.

För att komma igång och börja spela behövs bara några tärningar, papper och penna. Men hur spelar man egentligen Yatzy?

Yatzy regler

Yatzy kan spelas av två eller fler spelare. För att börja spela behövs fem tärningar, ett Yatzy-protokoll för att notera poängen och en penna. Spelet består av 15 omgångar där spelarna turas om att kasta tärningarna och försöker uppnå olika kombinationer för att samla poäng.

Innan spelet påbörjas bestämmer spelarna vem som börjar genom att var och en kasta en tärning. Den som slår högst börjar och därefter fortsätter spelet medsols.

Varje spelare har tre kast per omgång för att uppnå en av de kombinationer som finns noterade på protokollet. Efter det första kastet väljer spelaren vilka tärningar som ska behållas och vilka som ska kastas om. Detta kan upprepas ytterligare två gånger. Efter det tredje kastet eller tidigare om spelaren är nöjd måste spelaren välja en kombination på protokollet att notera sin poäng på.

Kombinationer och poäng

Det finns två sektioner på protokollet, den övre och den nedre:

I den övre sektionen ska spelaren försöka få så många av samma siffra som möjligt. Om spelaren exempelvis väljer att notera på ”Fyror” räknas antalet fyror som kastats och multipliceras med fyra.

Den nedre sektionen innehåller kombinationer som ”Ett par” (två tärningar med samma siffra), ”Triss” (tre tärningar med samma siffra), ”Fyrtal” (fyra tärningar med samma siffra), ”Liten stege” (1-2-3-4-5), ”Stor stege” (2-3-4-5-6), ”Kåk” (en triss och ett par), ”Chans” (summan av alla tärningar) och ”Yatzy” (alla tärningar visar samma siffra).

Målet med spelet

Spelet avslutas när alla spelare har fyllt i alla fält på sina protokoll. Den spelare som har samlat ihop flest poäng vinner spelet.

Mycket info finns online

Den som vill fördjupa sig i Yatzy och lära sig spelets alla regler hittar en mängd resurser online. Internet är en informationsguldgruva med detaljerade förklaringar och guider till nästan alla spel, Yatzy inräknat. Webbplatser som spelayatzy.se erbjuder en omfattande översikt över alla regler för yatzy samt övrig bra och relevant information om spelet.

Genom att besöka den här typen av webbplatser kan spelare lära sig grunderna och ta del av en hel del tips. Man kan på dessa webbplatser även få tips om var man kan köpa Yatzy eller hur man skapar sitt eget Yatzy-protokoll.

Lämna en kommentar