Hur effektiviserar man matlagningen?

Matlagning kan vara en jobbig uppgift, med långa timmar i köket och hel del slit. Men matlagning behöver inte vara så jobbigt. Med bara några få ändringar här och där kan du upptäcka att matlagning blir rolig och framförallt snabb igen.

När du lagar mat på ett effektivt sätt kommer din tid i köket nämligen att bli kortare än tidigare och allt ditt hårda arbete kommer att betala sig i form av riktigt goda rätter! Här är några tips på hur du kan effektivisera processen.

Förbered så mycket som möjligt i förväg

Ju bättre du planerar, desto mindre tid behöver du tillbringa i köket. Och om det finns några saker som du kan förbereda samtidigt så bör du göra detta.

Du kan skära upp grönsaker eller frukt, blanda smet eller deg och till och med förbereda såserna kvällen innan så att du kan fokusera på matlagningen när det är dags att laga mat och inte på alla dessa små förberedelser.

Använd apparater och redskap som minskar din arbetsbörda

När det gäller stunderna då du använder apparater handlar det inte bara om att spara tid. Vissa av dem kan faktiskt göra din maträtt godare och hjälpa dig att skapa olika typer av rätter som är svåra att göra utan rätt köksredskap.

Om du till exempel har en slow cooker eller en ugn kan du lägga in mat i dem innan du går till jobbet. När du sedan kommer hem har du en färdiglagad och utsökt maträtt.

På samma sätt kan du med en matberedare eller mixer vispa upp smeten och degen mycket snabbare än om du gör det manuellt.

Lär dig recepten du älskar ut

Om du kan recepten på dina rätter och kan laga dem utan ansträngning sparar du mycket tid. Ta bara fram alla ingredienser och redskap du behöver, följ receptet steg för steg tills du är klar och njut av en fantastisk måltid som du gjort snabbt, utan alltför mycket ansträngning!

Kategorier Mat

Lämna en kommentar