Finns det risker med att låna pengar?

Det finns många saker som lån kan möjliggöra och det kan faktiskt även lösa vissa ekonomiska situationer. Som exempel kan lån användas för att köpa en bostad, utbilda sig eller starta ett företag.

Men med dessa fördelar är det lätt att glömma bort att det faktiskt alltid finns vissa risker med att låna pengar och att ta på sig skulder. I den här artikeln kommer vi att diskutera just dessa risker och hur man undviker att drabbas av jobbiga problem med ekonomin och framförallt hur man ser till att inte hamna hos Kronofogden.

Nu sätter vi igång!

Hitta lån med låg ränta

När du lånar pengar kan det vara klokt att först och främst jämföra långivare. På så sätt kan du försäkra dig om att du får de bästa lånevillkoren, t.ex. låg ränta och generösa återbetalningsvillkor. 

Det finns flera webbplatser som kan hjälpa låntagare att hitta de billigaste lånen.

Vilka är riskerna?

Lån innebär alltså kort sagt ett par risker, och detta gäller för alla typer av lån. Men trots detta är det ju många som lånar pengar till diverse olika saker, och det beror helt enkelt på att de tycker att fördelarna väger tyngre än riskerna som finns förknippade med lån och krediter.

Om du exempelvis köper en bostad med lånade pengar så används bostaden som säkerhet för det lånet. Det innebär att om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så har långivaren rätt att ta bostaden som betalning istället. Du riskerar då att inte ha någonstans att bo.

En annan risk är att man helt enkelt lånar alldeles för mycket jämfört med vad som är nödvändigt och vad man har möjlighet att återbetala. Detta kan i vissa fall resultera i ekonomiska problem som varar i många år framöver. Skuldproblem har stor negativ påverkan på kreditvärdigheten och detta försämrar framtida lånemöjligheter och möjlighet att exempelvis teckna mobilabonnemang.

Hur undviker man skuldproblem?

Det finns olika sätt att undvika skuldproblem. Först och främst är det viktigt att ha en klart definierad budget och hålla sig till den. På så sätt kan du övervaka dina inkomster och utgifter noga så att du vet när du kommer att få ont om pengar om något oväntat händer.

Kom också ihåg att inte låna mer pengar än vad som behövs, för på så sätt kan du drastiskt minska risken för framtida ekonomiska problem. För att se om en låntagare är berättigad till ett lån kommer långivarna att titta på dennes kreditvärdighet. Det betyder att det är viktigt att alltid betala tillbaka lån i tid så att din kreditvärdighet förblir hög. Det är också klokt att inte låna pengar för snabbt, utan att bygga upp ett förtroende med långivarna för att lättare beviljas lån i framtiden.

Behöver du verkligen låna pengar?

I många fall är det klokt att fråga sig själv om du verkligen behöver låna pengar eller om det finns andra sätt att få fram de nödvändiga pengarna. En låntagare kan till exempel välja att inte ta ett lån och i stället försöka spara ihop till det som de tänkt köpa istället.

Fundera därför huruvida det verkligen är värt för dig att låna pengar. Detta kommer hjälpa dig att ta ett bättre ekonomiskt beslut som kommer gynna dig framöver.

Lämna en kommentar