4 olika vegetariska alternativ istället för kött

Vi är alla medvetna om köttets negativa effekter på vår hälsa och vårt välbefinnande. Men det har också stora konsekvenser för vår planet. I korthet är alltså för mycket kött dåligt för både dig och miljön.

Tänk om det fanns ett bättre alternativ?

Sanningen är att det faktiskt finns en hel del proteinrika alternativ som man idag kan välja bland. Här är 4 vegetariska alternativ till kött som kan bidra till att minska ditt koldioxidavtryck och ge dig några hälsosamma matalternativ.

1. Tofu

Tofu är ett livsmedel som består av koagulerad sojamjölk. Den tillverkas genom att vätskan pressas ut ur tofukrossen, och den får ofta smaken av den sås eller kryddning som den tillagas med.

Detta har konsumerats i Asien i flera århundraden, men har under de senaste åren börjat bli allt mer populär i västerländska kulturer. Den har ett högt proteininnehåll och innehåller mängder aminosyror. Det innehåller dessutom ganska få kalorier, vilket gör den utmärkt för viktminskning.

Tofu är inte bara hälsosam att äta, utan bidrar också till att minska ditt koldioxidavtryck eftersom sojabönor inte kräver mycket energi eller avancerad teknik för att odlas till tofu.

2. Quorn

Quorn tillverkas av mykoprotein från mögel-svampen fusarium venenatum. Genom att äta quorn får du i dig alla viktiga aminosyror, vilket gör det till en komplett proteinkälla och alternativ till kött.

Detta är något vi verkligen kan rekommendera att lägga till i sin kost. Eller åtminstone testa det ett par gånger så man vet om det är något för en själv eller inte.

3. Kikärtor

Kikärter är en baljväxt och innehåller mycket protein. De innehåller också lite fett, kalcium och järn.

Denna baljväxt kan läggas till i sallader eller göras till hummus. Livsmedlet är i korthet utmärkta köttalternativ som är både hälsosam för dig och bra för planeten .

4. Seitan

Seitan tillverkas av gluten, vilket det huvudsakliga proteinet i vete. Det har låg halt av kolhydrater och natrium, något som gör det till ett hälsosamt alternativ till kött.

Livsmedlet innehåller mer protein per kalori än tofu och kött, men få andra näringsämnen. Detta gör det till ett livsmedel som kan vara till stor hjälp för dem som följer en viktminskningsdiet eftersom det hjälper dig att känner dig mätt utan att lägga till för många kalorier.

Kategorier Mat

Lämna en kommentar